Makaron od lat cieszy się ogromną popularnością i wspaniale smakuje dzieciom i dorosłym. Stanowi idealną bazę do przygotowania kreatywnych, a przy tym prostych dań. 25 października przypada Światowy Dzień Makaronu. Święto powstało z inicjatywy 40 producentów, by pokazać, że to ważny składnik naszej codziennej diety, jak również przybliżyć włoską tradycję kulinarną. Podobno makaron znany był już 5 tysięcy lat p.n. e. w Azji, a w Polsce dowody na robienie makaronu znaleziono w Biskupinie. Najlepszą okazją do cieszenia się ulubionym daniem z makaronu jest jego święto. Z tej okazji Samorząd Uczniowski ogłosił konkurs, a makaronowe dzieła sztuki można było podziwiać w holu szkoły.
Miło nam poinformować, że w konkursie „Makaronowe dzieło sztuki” I miejsce zajął Korneliusz Klorkowski, II miejsce zajęła Oliwia Wnuk, a III miejsce należało do Nadii Pareckiej. Przyznano również dwa wyróżnienia dla Szymona Kopcia i Alana Chlebusia. Gratulujemy.