facebook_icon
youtube_icon
Subskrybuj nasz kanał YouTube

YouTube
synergia_icon
synergia_icon

Logowanie do e-Dziennika
smog_icon
Poziom zanieczyszczenia powietrza
w okolicy szkoły

Sprawdź !
rodo_icon
Informacja dotycząca przetwarzania
danych osobowych

Pobierz !

Zajęcia projektowe w ZSG

Administrator 8 listopada 2016, 20:59

3 listopada członkowie „Matematycznej codzienności” wybrali się na zajęcia związane z projektem do Zespołu Szkół Gastronomicznych. Na uczniów czekało tam kolejne trudne zadanie. Mieli przygotować przykładowy jadłospis według normatyw, z określoną liczbą kalorii. Pod czujnym okiem prowadzącej zajęcia pani Julity Jurdzińskiej układali dzienne jadłospisy. Czy wiecie, że chcąc się właściwie odżywiać należy wziąć pod uwagę kilka ważnych reguł:
Produkty zbożowe: 6-11 porcji w ciągu dnia
porcja = chleb (1 kromka), makarony i ryż (1 / 2 szklanki gotowanej), zboża (30g), ziemniaki (150g)
Produkty mleczne: 2-3 porcje.
Porcja= mleko (1 szklanka), sery (30-50g), jogurt (1 szklanka).
Mięso i jego przetwory: 1-3 porcje.
Porcja = mięso / drób / ryby (60-90g), rośliny strączkowe (1 szklanka gotowane), jaja (2), orzechy i nasiona (50g).
Owoce i warzywa: 3-5 porcji w ciągu dnia.
Porcja = jedno jabłko, gruszka, banan, brzoskwinia, pomarańcza, marchew, pomidor, ogórek, 2-3 mandarynki, 3-4 śliwki lub pomidory. Porcję stanowi też talerz zupy jarzynowej czy szklanka soku z owoców.
Tłuszcze: 1-5 porcji w ciągu dnia.
Porcja = np. łyżka stołowa masła lub miękkiej margaryny, 2 łyżeczki oleju, 1 łyżka majonezu czy niskokalorycznego sosu do sałatek.
Słodycze: kilka razy w miesiącu.
Już wkrótce przykładowe jadłospisy.
Więcej informacji: https://www.facebook.com/matematyczna.codziennosc/

Koordynatorki projektu
Karina Mazurek
Agata Skórzyńska-Palacz

6
5
4
3
2
Scroll Up