facebook_icon
youtube_icon
Subskrybuj nasz kanał YouTube

YouTube
synergia_icon
synergia_icon

Logowanie do e-Dziennika
smog_icon
Poziom zanieczyszczenia powietrza
w okolicy szkoły

Sprawdź !
rodo_icon
Informacja dotycząca przetwarzania
danych osobowych

Pobierz !

Gazetka SMYK

JUŻ  JEST  NR  2  GAZETKI  „SMYK”    

W tym numerze proponujemy:

– Kącik „Poznajemy kraje Europy” – Luksemburg,

– ciekawostki  o Wolińskim Parku Narodowym ,

– zagadka Kubusia Puchatka,

– krzyżówki ,

– łamigłówki ,

– kolorowanki.

Szczególnie polecamy Kącik „CZY WIESZ, ŻE …?,  w  którym zamieszczamy ciekawe informacje o wpływie soli i cukru na nasz organizm.

Wszystkich  uczniów klas 1 – 3 SP  zachęcamy  do   lektury   i  współpracy  w  redagowaniu    kolejnych   numerów   gazetki !

 

OPIEKUN  REDAKCJI  GAZETKI   „SMYK”
Marzena Krajewska


CZY  WIESZ, ŻE …?

Sól i cukier są wytwarzane na wszystkich kontynentach. Od wieków nadają smak naszym potrawom, a także wzmagają apetyt, podobnie jak pikantne przyprawy i aromaty. Badania dowodzą, że Europejczycy  używają zbyt dużo cukru przygotowując potrawy dla dzieci i zbyt dużo soli dla dorosłych. Są to główne nieprawidłowości w żywieniu mieszkańców Europy. Ludzie ci ryzykują własnym zdrowiem dodając za dużo cukru i soli do potraw. Jest to kwestia smaku, ale zwłaszcza przyzwyczajenia. W Europie spożywamy od 10 do 15 gram soli dziennie, podczas gdy naszemu organizmowi wystarczają już 2 gramy. Jeśli chodzi o cukier, szacuje się, że Holendrzy i Rosjanie spożywają rocznie ponad 40 kg na osobę. We Francji spożywa się 35 kg, a w Polsce aż 47 kg na osobę. Jeśli chcemy być zdrowsi powinniśmy ograniczyć spożywanie soli i cukru.

POWSZECHNA ENCYKLOPEDIA DLA MŁODZIEŻY ; WYDAWNICTWO DELTA 2017 s. 244

smyk
Scroll Up