Subskrybuj nasz kanał YouTube

YouTube
synergia
librus

Logowanie do e-Dziennika
smog
Poziom zanieczyszczenia powietrza
w okolicy szkoły

Sprawdź !
rodo
Informacja dotycząca przetwarzania
danych osobowych

Pobierz !

Gazetka SMYK

JUŻ  JEST  NR  5  GAZETKI  „SMYK” NA   MAJ – CZERWIEC

W tym numerze proponujemy:

– Kącik „Czy wiesz, że…?,

– wierszyk – życzenia z okazji Dnia Matki,

– zadania logiczne,

– zagadki wiosenne,

– krzyżówki ,

– łamigłówki ,

– kolorowanki.

Szczególnie  polecamy Kącik „Czy wiesz, że…?”, w którym zamieszczamy ciekawe informacje dotyczące żywności, którą spożywają ludzie w zależności od tego na jakim kontynencie żyją.

Wszystkich  uczniów klas 1 – 3 SP  zachęcamy  do   lektury   i  współpracy  w  redagowaniu kolejnych   numerów   gazetki !

OPIEKUN  REDAKCJI GAZETKI „SMYK”
Marzena Krajewska


CZY WIESZ, ŻE …?

Człowiek żywi się różnymi pokarmami. W zamierzchłych, prehistorycznych czasach był łupieżcą i czerpał z przyrody wszystko to, co znajdował nadającego się do jedzenia. Człowiek, aby przeżyć – polował na dzikie zwierzęta, łowił ryby, zrywał rośliny i owoce.   Ponad 10000 lat temu człowiek udomowił zwierzęta, zaczął uprawiać pierwsze zboża – stał się rolnikiem. Rośliny zbożowe pozostają również dzisiaj podstawowym pokarmem ludzi na Ziemi. Najbardziej znanymi zbożami są: pszenica, żyto, jęczmień, owies, kukurydza, proso, sorgo, ryż i gryka. Z pszenicy zwyczajnej robi się mąkę, a z pszenicy twardej – kaszę i mąkę na makaron. Ryż stanowi podstawę pożywienia znacznej części ludności Azji. Kukurydzę spożywają zarówno ludzie, jak i zwierzęta. Natomiast proso i sorgo to podstawowe rośliny zbożowe w Afryce. Badania wykazały, że Europejczycy obecnie jedzą pięć razy mniej chleba niż 100 lat temu.

POWSZECHNA ENCYKLOPEDIA DLA MŁODZIEŻY ; WYDAWNICTWO DELTA s. 236

smyk