Subskrybuj nasz kanał YouTube

YouTube
synergia
librus

Logowanie do e-Dziennika
smog
Poziom zanieczyszczenia powietrza
w okolicy szkoły

Sprawdź !
rodo
Informacja dotycząca przetwarzania
danych osobowych

Pobierz !

Kryminalna Piła

Administrator 27 kwietnia 2019, 09:26

3 kwietnia 2019 r. uczniowie naszej szkoły pod opieką p. Krystyny Mańkowskiej wzięli udział w wykładzie, który poprowadził pan Piotr Liana pt.: ,,Świat trucicieli, czyli jak trują autorzy kryminałów”. Spotkanie było bardzo interesujące bowiem prowadzący omówił szeroki wachlarz trucizn: począwszy od roślin trujących poprzez ryby i grzyby aż do środków chemicznych, które w ciągu kilku chwil potrafią zdziałać spustoszenie w naszym organizmie i doprowadzić do śmierci.
Dowiedzieliśmy się, że sporysz – grzyb, który atakuje zboża może przyczynić się do wywołania poronienia u ciężarnych kobiet, które zjadły chleb upieczony z zakażonej mąki. W przeszłości kobiety, które upiekły taki ,,zatruty” chleb uznawane były za czarownice i palone na stosie…
Z kolei ryba Fugu zawiera gorszą truciznę niż cyjanek…źle przyrządzona wywołuje silne zatrucie prowadzące do śmierci…wystarczy, że źle wprawiony kucharz natnie wątrobę tej ryby i niedokładnie oczyści mięso z wnętrzności.
Wilcze jagody zawierają atropinę – jeśli zje je zwierzę – najprawdopodobniej nic mu się nie stanie, natomiast u ludzi występowały zatrucia atropiną nawet wtedy, gdy spożywali oni miód z pasieki, która znajdowała się w pobliżu tych trujących krzewów.
Spotkanie było bardzo ciekawe, a prowadzący pan Piotr Liana potrafił przekazać swoja wiedzę na szóstkę z plusem…